Vad gäller enligt sambolagen?

Har du precis flyttat in med din partner utan att veta vad som gäller enligt sambolagen?

 

Sambolagen är till för att bestämma vad som gäller när två personer/sambor flyttar in i samma bostad. Framför allt bestämmer lagen vad som händer när man måste flytta isär. Vem äger vad och vad gäller när man separerar?

Vad betyder sambor?

Två personer som bor i ett gemensamt hushåll och är i ett parförhållande är sambor men kom ihåg att om någon av dessa personer är gift eller har en registrerad partner är man inte sambor! Alltså avslutas ett samboförhållande om någon av dem gifter sig. Om dem flyttar isär eller avlider avslutas även samboförhållandet.

Vad är en samboegendom?

En samboegendom är bostaden som införskaffats för att bo i tillsammans. Även möbler och husgeråd som köpts till detta boende anses vara inom samboegendomen. Om man ägde någonting innan man flyttade ihop omfattas det INTE av sambolagen. Om man flyttar tillsammans till en bostad som den ena personen redan bodde i, är den bostaden inte samboegendom. Om det däremot är en bostad som båda flyttar till för att bo i tillsammans räknas det som en samboegendom även om det bara är en av personerna som köpt den och står som ensam ägare.

Vad händer när ett samboförhållande upphör och en bodelning sker?

Om ett samboförhållande upphör ska man enligt regel dela lika på samboegendomen och dess tillhörigheter som möbler/ husgeråd. Det spelar ingen roll vem som betalat för vad! Om en av personerna tex har köpt en soffa för att använda gemensamt delar man lika på värdet men tog dock en av personerna med sig soffan från sitt tidigare boende gäller detta inte! Senast 1 år efter att samboförhållandet tog slut måste bodelning ske.

 

/Hembokat teamet

Kontakta oss på info@hembokat.se om ni har frågor angående detta innehåll.
Hembokat förbehåller oss från allt ansvar gällande informationen som publiceras om denna används i rättsliga fall.