Vad äger jag som bostadsrättsinnehavare?

Vad äger jag som bostadsrättsinnehavare?

 

bostadsrättsinnehavare

 

Sverige är ett av få länder i hela världen som tillämpar bostadsrätter. Det är ett väl fungerade system men kan anses vara lite märkligt för den ovane. Därför är det väldigt viktigt att man vet vad man äger. En bostadsrätt kan vara en lägenhet, ett radhus, kedjehus eller en villa. Då vi på Hembokat är en främst en tjänst för bostadsrättsföreningar kommer vi i nedan text gå igenom vad som gäller angående ägandet av en lägenhet. 

När man köper en bostadsrätt så köper man köper man en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten, en bostadsrättsförening. Den andelen ger en nyttjanderätt till en viss yta i föreningens fastighet (din lägenheten). Så länge som man är kvar som medlem i föreningen kvarstår nyttjanderätten och gäller på obegränsad tid (observera att det här skiljer sig mellan bostadsrättsföreningar och bostadsföreningar).

I de flesta andra länder köper man lägenheten och blir då ägare av de fyra väggar, det golv och det tak som omgärdar lägenheten. Sedan har man en pott där man samlar pengar gemensamt för att kunna ta hand om gemensamma ytor så som trapphus, tvättstuga, fasad etc.

I Sveriges bostadsrättssystem ser det annorlunda ut. Här äger man en andel i hela föreningen. Alla äger allt tillsammans uppdelat efter hur andelstalet på lägenheten, som man disponerar, ser ut. Alla har därför ett gemensamt ansvar för alla ytor och har därför också samma rättigheter och skyldigheter i föreningen. Man betalar sin avgift till den ekonomiska föreningen efter sitt andelstal och dessa pengar går sedan till att sköta om föreningen, bekosta räntor, finansiera underhåll och renoveringar samt bekosta allt det som föreningen behöver för att fungera.